Tak dobré, že je vyjíte z talíře jako první. Znáte to :D. Z dávky jich bylo 36 (mám ráda menší cukroví). Z rohlíčků mám fakt radost, jsou výborné (co s pistáciema není dobré, že) a pekla jsem po delší době, hlavně první letošní cukroví. Tak se do toho taky pusťte :), jsou fakt jednoduché. Kolik druhů už máte napečíno vy, co? Pochlubte se do komentářů.
Ingredience
160 g pistácií (nesolené) + 50 g na ozdobení
230 g mandlí (můžete koupit už namleté)
135 g mletého cukru
75 g bílků (círka ze dvou vajec), špetka soli
vanilku
Postup
- Do vyšší mísy si vyklepneme bílky a přidáme špetku soli. Začneme šlehat a během chvíle z nich dostanmeme hezký sníh.
- 160 g pistácií a mandle si nasekáme na drobno. Měla jsem skoro mouku, sem tam s větším kouskem a bylo to super i pak na chuť. Nasekané oříšky smícháme s cukrem a z vanilkového lusku vyškrábneme trochu vanilky.
- Vše smícháme dohromady s bílky a pořádně promícháme.
- Navlhčenýma rukama pak děláme rohlíčky (těsto se pak tolik nelepí), které před položením na plech otiskneme do zbytku pistácií, které si předem nasekáme nožem.
- Pokládáme na plech s rozestupem cca 3 cm, rohlíčky moc nenaběhnout, tak se nemusíte bát, že by se slepily.
- Dáme do předem předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme 15 minut (dokud kraje lehce nezhnědnou).
Tak ať se podaří!
Jitka
Fajn způsob na zpracování bílků, na vánoce jsem je vyzkoušela a měly úspěch, takže příští rok, tedy vlastně letos, budou zase. Jo a zmizely jako první. 🙂