Tenhle sýr miluju! Je rychlý, domácí – víte, co tam dáváte a neskutečně chutný. Dochucený bylinkama, které máte rádi. Já tentokrát zvolila pro dochucení bylinkovou sůl, kterou jsem si přivezla z Rakouska a čerstvou bazalku. Konzistencí mi připomíná dost Ricottu, kterou tak miluju :).
Recept vznikl ve spolupráci s firmou Bzenecký ocet.
Budete potřebovat
sítko
plátýnko
Ingredience
1 litr čerstvého mléka – plnotučné
30 ml octa (já použila Bzenecký ocet)
Na dochucení vaše oblíbené bylinky a sůl
Postup
- Mléko přivedeme pomalu k varu – za stálého míchání, aby se nepřipálilo. Pak odstavíme.
- Za stálého míchání do mléka přiléváme ocet – mléko se během chvilky začne srážet.
3. Nyní si nachystáme hrnec/mísu, do kterého dáme sítko a vyložíme plátýnkem. Přes to přelijeme tekutinu se sraženým mlékem, které se usadí v plátýnku.
4. Teď je čas přidat bylinky a sůl(ta ze sýra vytáhne vodu a bude pevnější). Já dala cca zarovnanou malou lžičku bylinné soli a 4 listy bazalky a pořádně promíchala.
5. Plátýnko chytneme za rožky a zatočíme, aby nám vznikla boule sýra v plátýnku a přecedili jsme tak ještě přebytečnou vodu.
6. Sýr máte hotový – mně nejvíc chutná ještě za tepla s křupavým pečivem a rajčátky.
Dejte vědět dole do komentářů, jak se vám podařil a s jakou bylinkou ho nejraději děláte.
Mějte se krásně,
Jitka