Na Instagramu jsem psala o kurzu výroby rostlinných mlék, kterého jsem se v září zúčastnila. Tohle téma vás evidentně dost zaujalo, a tak se tady o tom podrobněji rozepíšu…Kurz jsem dostala jako dárek od Kuby, těšila jsem se na něj, ale jelikož jsem kupované rostlinné mléka neměla dvakrát v oblibě, tak jsem od něj moc nečekala.
Kurz ale moc mile překvapil a chuť domácích oříškových mlék taky. Fakt hodně. Takže jsem měsíc po kurzu objednávala mixér, co zvládne oříšky hezky rozsekat. Ve Vitalvibu, kde se kurz konal jsem si rovnou koupila plátěný sáček se zakulaceným spodkem (aby se oříšky neusazovaly v rozích, když je vymačkáváte). Na Grizly.cz objednala zásobu oříšků a už jsme v tom jeli. Byla jsem nakonec za kurz moc ráda, protože oříšky, jak jistě víte, obsahují spoustu vitamínů, minerálů a látek prospěšných pro zdraví.
Beník je navíc alergický na mléčnou bílkovinu, a tyhle oříškové mlíčka mu dost chutnají, tak z toho mám rázem větší radost, protože vím, že vápník a ostatní vitamíny doplní touhle cestou, když je nemá z mléka a mléčných výrobků klasických. Dělám je tak jednou – dvakrát do týdne, část vypije Beník a částy my s Kubou, s těma kupovanýma totiž nejdou fakt srovnat, občas si je taky dosladím troškou kokosového cukru. U dětí to s těma dávkama oříškových mlék nedoporučuju přehánět, pokud ještě třeba navíc nikdy nepřišly do styku s ořechy, tak opravdu zkoušet po malých dávkách :).
Tak jak na ně?
Budete potřebovat :
mixér, co utáhne rozsekat oříšky,
plátýnko, přes které budete mléko cedit,
vyšší úzkou nádobu/, do které budete mléko cedit (pasuje do ní hezky ten plátěný sáček, jak jsem o něm mluvila výše),
100 g namočených oříšků
800 ml vody
špetka soli
půl lžičky kokosového cukru (pokud chcete lehce přisladit)
Postup:
Oříšky můžete použít jakékoliv…já mám nejvíc v oblibě mandle, kešu a vlašské oříšky (ty zase Béňa moc nemusí, protože jsou výraznější, tak mu trošku vždycky přileju do jeho mlíčka, aby to nepoznal a vypil :)).
Dobré je také mléko z ovesných vloček, dá se udělat i z máku a konopných semínek (ty mi teda až tak nechutnaly, ale co se týče zdravotních benefitů jsou skvělé).
Teď už k výrobě. Důležité je ořechy círka 8 h před přípravou namočit, aby změkly (já většinou namočím večer, ráno mixuju). Vodu, ve které byly oříšky namočeny pak VYLEJTE. Ve staré vodě jsou vyplaveny tzv. inhibitory ze semínek, které slouží k uspání semínka po dobu, než se objeví ideální podmínky k vyklíčení (tohle byla pro mě moc zajímavá informace z kurzu.) Tyto látky jsou pro naše tělo nevhodné. Ořechy v mixéru tedy zalijte čerstvou vodou, přidejte špetku soli a mixujte. Poté si nachystejte nádobku a do ní plátěný pytlík. Vlijte do něj mléko a přeceďte, vymačkejte. Zbyde vám čisté mléko a oříšková pasta v plátěném pytlíku. Tu vyhazovat nemusíte – dá se přidat třeba do jogurtu nebo snídaňových kaší. Já z nich zrovna o víkendu vyrobila i raw kuličky a byly tak dobré, že vám na ně sepíšu recept.
Mléka si můžete také různě dochutit skořicí, kokosem, muškátovým oříškem, nebo třeba kakaem. Uchovávejte v lednici, dole se vám zřejmě udělá usazenina – to ničemu nevadí, jen ji před pitím promíchejte. Mléka piju ten den, co je vyrobím a případně ještě ten další. Déle je nenechávám.
Teď vypíšu pár konkrétních receptů:
Kešu-kokos mléko
100 g kešu oříšků
800 ml vody
hrst strouhaného kokosu
špetka soli
půl lžičky kokos. cukru na doslazení
Obsahuje: spektrum vitamínů B, vitamín K, mangan, zinek, měď, hořčík, fosfor, železo
Mandlové oříškové mléko
100 g mandlí
800 ml vody
špetka soli
půl lžičky kokos. cukru na doslazení
Obsahuje: Vitamín E, B, kyselina listová, hořčík, vápník, draslík
Mléko z vlašských ořechů
100 g vlašských oříšků
800 ml vody
špetka soli
špetka skořice
půl lžičky kokos. cukru na doslazení
Obsahuje: – vitamín E, betakaroten, vitamín C
Pokud byste měli jakýkoliv dotaz, pište mi na Instagram, či tady do komentáře, pokusím se zodpověďet, případně bych se zeptala samotné Šárky, co kurz vedla. Tady dávám i link na kurz, jestli byste měli zájem jím sami 🙂
https://www.naucmese.cz/kurz/priprava-rostlinnych-mlek-a-jejich-zdravotni-benefity
Na stránkách samotného Vitalvibu (obchod v Brně a zároveň místo, kde se kurz konal) najde spoustu super informací, potravin, doplňků potravy a taky kurzů a přednášek, tak mrkněte.
Krásný den a mixujte! 🙂
Jitka
Mam 2 otazky: v jakem mnozstvi vody ty orechy predem namocit? Take v 800 ml? Jaky mixer jste si poridila? Omniblend?
ahoj Lenko,
vodu na zalití ořechů neměřím, dám je do misky/hrnku a zaliju je až po vrch vodou. Ony trochu nabobtnají, takže dát vody raději víc než míň. Pak se ta voda stejně vylije, takže to nemusí být přesné množství :). Jinak mixér jsem pořídila od Philips, stál něco přes tři tisíce, zítra můžu zkusit pohledat konkrétní model, jestli chcete. Jinak Omniblend by byl samozřejmě lepší, ale nechtěla jsem za něj teď tolik utrácet :).
Opravdu miluji tvůj styl. Dobrá práce!