Ingredience
1 a 1/2 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku medu
1 hrnek mléka
2 lžíce domácí marmeládky (nechávám povolit v mléce)
2 lžíce kakaa
1 sklenička oleje
1/2 prášku do pečiva
1 prášek do perníku
1 vajíčko
3/4 hrnku mletých vlašských ořechů
5 měkkých trnek (pro neznalé švestek)
220 ml 31 % smetany + lžíci cukru krupice
Postup
- Švestky si omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na drobné kostičky.
- Do mísy si vyklepneme vejce, přidáme med a prošleháme. Přidáme olej, mléko, marmeládu a promícháme ručně.
- Mouku, mleté ořechy, kakao, přášek do pečiva smícháme zvlášť, a pak přisypeme do tekuté části těsta. Prošleháme mixérem a vlijeme do plechu předem vymazaného olejem a vysypaného krupicí či hrubou moukou. Použít můžete taky košíčky na muffiny (ty se nevymazávají).
- Na závěr posypte švestkami a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečte asi 35-40 minut, pokud budete dělat muffiny, tak dobu pečení kraťte cca o 10 minut.
- Jakmile se bude buchta odlepovat od krajů a bude zlatavá, můžete vytáhnout.
- Smetanu si vlijte do vysoké nádoby, přidejte cukr a čistou metlou šleháme cca 3 minuty, dokud nebude hezky hustá. Při servírování perník ozdobíme smetanou a posypeme skořicí.
Dobrou chuť! 🙂
Jitka