Banánová roláda

20150420_151615

20150420_151708

20150420_151027

K roládám jsem měla od mala jistou nechuť, jelikož jsem je znala jako klasické bílé či tmavé těsto se spoustou opět klasického bílého či tmavého máslového krému. Taková ta roláda, když si objednáte u nějaké starší paní zákusky na hody či nějakou oslavu a pokaždé dostanete tu stejnou klasickou roládu bez nápadu. Poslední dobou ale objevuju různé vychytané recepty na rolády, které občas ještě sama nějak vychytám či zpestřím. Experimentování mě prostě baví :). Níže, částečně převzatý, recept od Dity P. z časopisu Albert :) opět s pár úpravami.

Na těsto budeme potřebovat:

3 větší vejce

100 g třtinového cukru

100 g celozrnné pšeničné mouky

1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky skořice

1/2 lžičky soli

2 rozmačkané banány

 

Krém:

1 mascarpone

1/2 kondenzovaného slazeného mléka – Salka

100 g másla

 

Postup na výrobu těsta:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

1. smícháme vejce s cukrem a šleháme cca 2 – 3 minuty – vytvoří se hladký krém

20150420_105509

2. Do krému přidáme rozmačkané banány a zbytek surovin a opět šleháme20150420_105642

3. Těsto vylijeme na pečící papír (mám černý omyvatelný), pokud nemáte. Tak plech vyložte klasickým pečícím papírem, který pomažte máslem a vysypete polohrubou moukou

20150420_110232

 

4. Pečeme na 180 stupňů cca 12 – 15 minut

20150420_114334

 

5. Upečenou roládu lehce smotám a nechám vychladnout

6. Připravíme si krém – změklé máslo a ostatní suroviny vyšleháme do hladkého krému ( v případě, že je krém hutný, přidáme mléko; v případě, že je řídký, přidáme ztužovač šlehačky a cca 15 sekund šleháme, dokud krém nezhoustne)

7. Krém rozetřeme na vychladlou roládu – na jedné straně až ke kraji a na druhé cca 2 cm od kraje. Začneme rolovat od natřeného kraje a roládu postupně odlepujeme z pečícího papíru.

8. Srolovanou roládu zabalíme do igelitové fólie a dáme vychladit do lednice na cca 1 hodinu.

9. Máte hotovo!

20150420_151622

Leave A Comment

Related Posts