Lehké tartaletky s ovocem

Rychlé a neskutečně dobré. Kombinace bílé čokolády a čerstvého zahradního ovoce s křehkým těstem je nebe. Ideální do horkých letních dnů, třeba jako dezert po grilovačce, nebo klidně po obídku ke kafi.

Ingredience

Těsto

  • žloutek
  • 200 g mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g změklého másla

Krém

  • 80 g bílé čokolády
  • 1 smetana 33%
  • 1 mascarpone 250 g
  • 3 lžíce moučkového cukru

Postup

  1. Ingredience na těsto si dáme na valadlo nebo na kuch. linku a následně zpracujeme rukama do hladkého těsta.
  2. To zabalíme do igelitové fólie a dáme do lednice minimálně na půl hodinky odpočinout.
  3. Nachystáme si formu na tartaletky. Já si teďka nově koupila v Tchibu tuhle podlouhlou s vyndávacím dnem, nebo mám pak malé kulaté. Z těsta, které uvádím zde mi vyšla ta podlouhlá forma plus, jedna kulatá o průměru 10 cm.
  4. Mezitím, co nám odpočívá těsto si připravíme krém.
  5. Rozpustíme bílou čokoládu ve smetaně, kterou ohříváme ve vodní lázni. Tzn. misku/menší hrnec, kam vlijeme smetanu a vložíme do ní čokoládu dáme do většího hrnce s vodou, kterou ohříváme na sporáku. Čokoláda se ve smetaně začne rozpouštět, promícháváme.
  6. Jakmile je čokoláda rozpuštěná, přendáme směs do vyšší šlehací nádoby, počkáme, až lehce vychladne a přidáme k ní mascarpone (pokojové teploty) a moučkový cukr. Vyšleháme do hladka a dáme do lednice vychladit.
  7. Těsto vytáhneme z lednice a vymačkáme ho prstama do formy a dáme upéct na 180 stupňů asi 20 minut – dokud lehce nezhnědne.
  8. Po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Následně rozprostřeme krém a ozdobíme zahradním ovocem. Za mě je nej kombinace malin a borůvek. Dáme vychladit. Než jsem servírovala, posypala jsem to ještě rozsekanými pistáciemi a bylo to boží.

Related Posts