Rychlé a neskutečně dobré. Kombinace bílé čokolády a čerstvého zahradního ovoce s křehkým těstem je nebe. Ideální do horkých letních dnů, třeba jako dezert po grilovačce, nebo klidně po obídku ke kafi.
Ingredience
Těsto
- žloutek
- 200 g mouky
- 100 g moučkového cukru
- 150 g změklého másla
Krém
- 80 g bílé čokolády
- 1 smetana 33%
- 1 mascarpone 250 g
- 3 lžíce moučkového cukru
Postup
- Ingredience na těsto si dáme na valadlo nebo na kuch. linku a následně zpracujeme rukama do hladkého těsta.
- To zabalíme do igelitové fólie a dáme do lednice minimálně na půl hodinky odpočinout.
- Nachystáme si formu na tartaletky. Já si teďka nově koupila v Tchibu tuhle podlouhlou s vyndávacím dnem, nebo mám pak malé kulaté. Z těsta, které uvádím zde mi vyšla ta podlouhlá forma plus, jedna kulatá o průměru 10 cm.
- Mezitím, co nám odpočívá těsto si připravíme krém.
- Rozpustíme bílou čokoládu ve smetaně, kterou ohříváme ve vodní lázni. Tzn. misku/menší hrnec, kam vlijeme smetanu a vložíme do ní čokoládu dáme do většího hrnce s vodou, kterou ohříváme na sporáku. Čokoláda se ve smetaně začne rozpouštět, promícháváme.
- Jakmile je čokoláda rozpuštěná, přendáme směs do vyšší šlehací nádoby, počkáme, až lehce vychladne a přidáme k ní mascarpone (pokojové teploty) a moučkový cukr. Vyšleháme do hladka a dáme do lednice vychladit.
- Těsto vytáhneme z lednice a vymačkáme ho prstama do formy a dáme upéct na 180 stupňů asi 20 minut – dokud lehce nezhnědne.
- Po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Následně rozprostřeme krém a ozdobíme zahradním ovocem. Za mě je nej kombinace malin a borůvek. Dáme vychladit. Než jsem servírovala, posypala jsem to ještě rozsekanými pistáciemi a bylo to boží.
Na pohled luxusní dezert 🙂 Kombinace s lehkým těstem zaručuje, že dezert je lehký a je ideální pro ty, kteří hledají zdravější volbu. Maliny, borůvky a angrešt dodají dezertu jak krásný vzhled, tak i vynikající chuť 🙂 Celkově lze tento recept hodnotit jako výborný a doporučuji ho vyzkoušet 🙂