LIDL FOOD CHALLENGE – Velikonoční vajíčka alias Egg pops

logo_20160206_144043 kopie

logo_20160206_144654

 

 

Lidl Food Challenge? No jasně, že jdu do toho! Taková výzva se neodmítá :).

Na loňskou Lidl Food Challenge můj blog teprve začínal a podmínkou soutěže je minimálně 6 měsíců aktivního bloggování. A to už nyní splňuju, huráá!

Téma?

Velikonoční vajíčko.

Hmmmmmm…

Hmmmm…

Už dlouho chci dát na web recept na cake pops…a tak mě to “velikonoční vajíčko” inspirovalo, že jsem z cake pops vytvořila egg pops.

Víte jak se takové cake pops/egg pops dělají?

Není to vůbec žádná věda. Nepotřebujete žádné “spešl” pomůcky. Prostě upečete “moc dobrou buchtu”, kterou potom rozdrobíte a uhnětete s “moc dobrým krémem”.

Znovu jsem se zamyslela…Velikonoce…

Co to ve Vás vyvolá, když se řeknou Velikonoce?

Mně v hlavě začnou problýskávat myšlenky na jaro, rozkvetlé kytičky, králíčky, kuřátka, mrkvičku,… Najednou po té mdlé zimě se začnou objevovat barvy, sluníčko, stupně na teploměru jdou nahoru…

A po tady tom mém zamyšlení jsem si řekla, že by nebylo vůbec od věci použít tu mrkvičku a upéct carrot cake.

Dost okecávání. Tady je recept 🙂

Všechny ingredience jsem pořídila v Lidlu.

Na těsto

4 vejce

200 g cukru krupice

340 g čerstvých najemno nastrouhaných mrkví (neuvařených) – cca 4 větší kousky

250 g hladké mouky

1/2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky soli

1 lžičku prášku do pečiva

1 lžičku mleté skořice

240 ml oleje

1 vanilkový cukr

Na krém

250 g mascarpone

5 lžic moučkového cukru

1 balení vanilkového cukru (lepší variantou je vanilkový lusk, pokud máte, vyškrábneme tam ten)

Na dozdobení

100 g bílé čokolády

100 g tmavé čokolády

100 g kokosu

150 ml smetany

balení špejlí

Postup:

  1. Předehřejme si troubu na 180 stupňů Celsia.
  2. Do mísy si vyklepneme vejce, přidáme cukr a šleháme, dokud se suroviny nespojí v hezký jednotný krém.
  3. V druhé míse si smícháme suché ingredience (mouku, sůl, jedlou sodu, skořici) a přisypeme k vejcím s cukrem, do které hned také vlijeme 240 ml oleje. Začneme pomalu šlehat, aby se suroviny spojily.
  4. Nyní přidáme poslední surovinu a tou je nastrouhaná mrkev a opět prošleháme. Těsto je hotové.
  5. Plech si vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
  6. Těsto vlijeme na plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 25-30 minut.
  7. Upečenou buchtu necháme úplně vychladnout (což je někdy velmi těžké, když provoní celý byt).
  8. Vychladlou buchtu vyndáme z plechu a rozdrobíme do velké mísy na co nejmenší kousky.
  9. Suroviny na krém dáme zvlášť do mísy a lehce prošleháme, aby se cukr spojil s mascarpone.
  10. Krém přendáme do mísy s rozdrobenou buchtu a hněteme. A pořádně, dokud nevznikne “nové” hladké těsto, které zabalíme do igelitové fólie a dáme na 30 minut do lednice.
  11. Po vytažení z lednice začneme (například lžičkou – ať máme vždy stejnou míru) “uždibávat” těsto a rukama z něj vytvoříme/vyválíme hezky hladkou kuličku, ze které se potom snažíme vytvořit tvar vajíčka.
  12. Čokoládu si rozehřejeme ve vodní lázni a přilijeme trošku smetany, ať není tak hustá.
  13. Špejli namočíme v čokoládě a zapíchneme do vajíčka. Okolo špejle se vytvoří takový čokoládový prstýnek, který potom zabrání “sjetí” vajíčka ze špejle (když jsou cake pops déle při pokojové teplotě, mají tendenci sjet dolů po špejli, tenhle fígl tomu zabrání).
  14. Vajíčka poté dáme na 30 minut do mrazáku ztuhnout a po vytáhnutí je namočíme celé v čokoládě a libovolně dozdobíme. Varianty vidíte na obrázku.
  15. Uchováváme v lednici a 15 minut před konzumací je z ní vytáhneme.

Nelekejte se dlouhého postupu, není to opravdu žádná věda a věřím, že to každá zvládnete :). V případě jakýchkoliv dotazů využijte komentáře pod příspěvkem. Ráda poradím :).

Mějte se parádně, Jitka

logo_20160206_143924

Related Posts