Čokoládové cupcakes se slaným karamelem

20150506_134847

20150506_13490920150506_134953

Od léta 2014 miluju sladko-slanou kombinaci v jednom :). Mé americké léto jsem si zpříjemňovala návštěvami ve Starbucksu a úžasným Caramel salted moca espresso :). Skvělé moca kafé se šlehačkou, karamelem a mořskou solí. Chtěla jsem zavzpomínat a vytvořila tento (musím se pochválit) úžasný recept:

Na čokoládové cupcakes budete potřebovat:

formu na muffiny či košíčky z tvrdého papíru, které se vám po nalití těsta nerozplácnou :)

200 g hladké mouky (já použila 100 g klasické pšeničné mouky a 100 g celozrnné žitné mouky)

50 g holandského kakaa

1 lžičku prášku do pečiva

1 lžičku mořské soli

100 g třtinového cukru

2 vejce

250 ml podmáslí

50 g másla

100 g čokolády s vysokým obsahem kakaa

1 balení slaných preclíků na ozdobu

20150506_113838

Důležité je, aby suroviny měly zhruba stejnou pokojovou teplotu (vejce, podmáslí, máslo, čokoláda). Zabráníte tím tak sražení těsta. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů.

1. V míse si smícháme mouku, kakao, sůl a prášek do pečiva.

2. V druhé míse si smícháme 2 vejce s cukrem a šleháme.

3. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s máslem.

4. Smícháme obsah druhé mísy s lehce vychladlou čokoládou a opět prošleháme.

5. Přilijeme podmáslí.

6. Přisypáváme mouku a opět ušleháme v konečné těsto.

7. Formu na muffiny si vyložíme košíčky a ty plníme zhruba do 2/3.

 

Zatímco se nám pečou cupcaky, přichystáme si slaný karamel a krém.

Slaný karamel:

6 lžic vody

1 hrnek hnědého cukru či bílého cukru krystal

2 lžičky soli

200 ml smetany 31 % (pokojové teploty, můžete i lehce přihřát)

20150506_121023

20150506_133313

1. Do hrnce dáme 6 lžic vody.

2. Přidáme cukr, NEMÍCHÁME a dáme vařit na střední plamen.

3. Necháme vařit, cca 5 -10 minut (STÁLE NEMÍCHÁME), než cukr začne karamelizovat a hnědnout (nejprve po okrajích).

4. Lehce promíchneme a až karamel dostane hezky zlatavou barvu, odebereme z plotýnky a položíme na připravené prkýnko či utěrku.

5. Přisypeme sůl.

6. Nyní už za stálého míchání přiléváme pomalu smetanu. A pořádně mícháme, aby karamel nezačal dělat hrudky.

7. Vzniklý karamel necháme vychladnout a po studený ho přelijeme do sklenice s víkem.

8. Máte hotovo!

 

Karamelový krém:

250 g mascarpone

5 lžic karamelu, který jsme si vyrobili

50 g másla

50 g cukru

1. Lehce roztopené máslo vyšleháme s cukrem.

2. Přimícháme mascarpone a vychladlý karamel.

2. Šleháme v hladký krém.

 

Konečná fáze:

1. Ve vychladlých cupcakes vydlabeme malé dírky (malým nožem nebo škrabkou na brambory). Do dírek nalijeme vychladlý karamel.20150506_125342

2. Zdobícím sáčkem naneseme krém.

3. Zapíchneme preclík.

4. Polijeme karamelem a dáme vychladit :).

Dílo je hotovo! Po ochutnání poznáte, že čas strávený v kuchyni se opravdu vyplatil!

20150506_134932

20150506_134957

Leave A Comment

Related Posts