Od léta 2014 miluju sladko-slanou kombinaci v jednom :). Mé americké léto jsem si zpříjemňovala návštěvami ve Starbucksu a úžasným Caramel salted moca espresso :). Skvělé moca kafé se šlehačkou, karamelem a mořskou solí. Chtěla jsem zavzpomínat a vytvořila tento (musím se pochválit) úžasný recept:
Na čokoládové cupcakes budete potřebovat:
formu na muffiny či košíčky z tvrdého papíru, které se vám po nalití těsta nerozplácnou
200 g hladké mouky (já použila 100 g klasické pšeničné mouky a 100 g celozrnné žitné mouky)
50 g holandského kakaa
1 lžičku prášku do pečiva
1 lžičku mořské soli
100 g třtinového cukru
2 vejce
250 ml podmáslí
50 g másla
100 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
1 balení slaných preclíků na ozdobu
Důležité je, aby suroviny měly zhruba stejnou pokojovou teplotu (vejce, podmáslí, máslo, čokoláda). Zabráníte tím tak sražení těsta. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů.
1. V míse si smícháme mouku, kakao, sůl a prášek do pečiva.
2. V druhé míse si smícháme 2 vejce s cukrem a šleháme.
3. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s máslem.
4. Smícháme obsah druhé mísy s lehce vychladlou čokoládou a opět prošleháme.
5. Přilijeme podmáslí.
6. Přisypáváme mouku a opět ušleháme v konečné těsto.
7. Formu na muffiny si vyložíme košíčky a ty plníme zhruba do 2/3.
Zatímco se nám pečou cupcaky, přichystáme si slaný karamel a krém.
Slaný karamel:
6 lžic vody
1 hrnek hnědého cukru či bílého cukru krystal
2 lžičky soli
200 ml smetany 31 % (pokojové teploty, můžete i lehce přihřát)
1. Do hrnce dáme 6 lžic vody.
2. Přidáme cukr, NEMÍCHÁME a dáme vařit na střední plamen.
3. Necháme vařit, cca 5 -10 minut (STÁLE NEMÍCHÁME), než cukr začne karamelizovat a hnědnout (nejprve po okrajích).
4. Lehce promíchneme a až karamel dostane hezky zlatavou barvu, odebereme z plotýnky a položíme na připravené prkýnko či utěrku.
5. Přisypeme sůl.
6. Nyní už za stálého míchání přiléváme pomalu smetanu. A pořádně mícháme, aby karamel nezačal dělat hrudky.
7. Vzniklý karamel necháme vychladnout a po studený ho přelijeme do sklenice s víkem.
8. Máte hotovo!
Karamelový krém:
250 g mascarpone
5 lžic karamelu, který jsme si vyrobili
50 g másla
50 g cukru
1. Lehce roztopené máslo vyšleháme s cukrem.
2. Přimícháme mascarpone a vychladlý karamel.
2. Šleháme v hladký krém.
Konečná fáze:
1. Ve vychladlých cupcakes vydlabeme malé dírky (malým nožem nebo škrabkou na brambory). Do dírek nalijeme vychladlý karamel.
2. Zdobícím sáčkem naneseme krém.
3. Zapíchneme preclík.
4. Polijeme karamelem a dáme vychladit :).
Dílo je hotovo! Po ochutnání poznáte, že čas strávený v kuchyni se opravdu vyplatil!