Noky z červené řepy v lehkém salátu z rukoly

20160525182307_IMG_045320160525182707_IMG_0469 20160525182322_IMG_0454

Tak jak na ty krásné, oči vábící, noky vínové barvy?

Naprosto jednoduše. Na recept jsem narazila v časopise Albert, kde byly noky připraveny z dýně. Ta se mi ale nechtěla loupat a péct. Koupila jsem tedy v Lídlu předvařené červené řepy, recept lehce poupravila a šla jsem na věc. Přiznávám se, dneska vyhrála pohodlnost :).

Množství je uvedené cca na 4 porce. Záleží ovšem, jací jste jedlíci :).

Ingredience na noky:

3 předvařené červené řepy (cca 400 gramů)

190 g hladké mouky (plus další na pomoučení)

1 vejce

muškátový oříšek, nastrouhaný

Ingredience na salát:

hotové noky (viz recept výše)

200 g Schwarzwaldské šunky nebo pančety

1/2 vaničky rukoly

100 g nivy nebo gorgonzoly

hrst vlašských ořechů

olej z vlašských ořechů na zakápnutí (můžete nahradit jiným kvalitním olejem)

avokádo

limetku na zakápnutí

20160525173237_IMG_0435 20160525181043_IMG_0449

Postup

  1. Uvařenou červenou řepu si rozmixujeme na pyré ručním mixérem – ve vysoké a úzké nádobě nejlépe (ať nemáte vymalováno).
  2. Přendáme do mísy a přidáme ostatní suroviny. Vařečkou zpracujeme na měkké těsto. Možná se Vám těsto bude zdát až moc měkké (mouku se snažte nepřidávat, jinak noky nebudou tak vláčené), ale na pomoučeném válu ho v mouce obalíte, a pak zpracujeme v něco jako váleček, který nakrájíte na kousky.
  3. Ve velkém hrnci přivedeme osolenou vodu k varu a vložíme do ní připravené noky. Ze začátku budou nadně (cca 1-3 minuty), jakmile vyplavou napovrch, jsou hotové. Vytáhneme je děrovanou naběračkou.
  4. Nakrájíme si Schw. šunku na drobno a lehce osmahneme dokřupava. Opláchneme rukolu, nakrájíme sýr a můžeme servírovat. Hotové jídlo posypeme vlašskými ořechy a zakápneme citronem a olejem.

Dejte vědět, jak se noky povedly a jak vám chutnalo!

Těším se na reakce,

Jitka 🙂

20160525182742_IMG_0471

 

Related Posts