Nelekejte se cizího názvu, hnedka vysvětlím :). Tres leches cake pochází z Latinské ameriky a v překladu znamená dort ze tří druhů mléka – tres leches. Dort jsem poprvé ochutnala v USA a naprosto mě uchvátil. Je krásně mokrý (korpus je nasáklý mlékem).
V dortu jsou použity opravdu tři druhy mléka a to – slazené kondenzované, neslazené kondenzované mléko a smetana.
Tak se pusťme do toho!
Je důležité mít všechny ingredience pokojové teploty!
Ingredience
2 a 1/2 hrnku hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička soli
115 g másla
1 hrnek cukru krupice
3 větší vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1 a 1/4 hrnku mléka
Tres leches mix
250 ml neslazeného kondenzovaného mléka (hrnek)
150 ml Salka (slazeného kondenzovaného mléka), (lehce přes 1/2 hrnku)
150 ml smetany 31 % (lehce přes 1/2 hrnku)
Smetanový krém
2 hrnky smetany ke šlehání (2krát 250 ml)
1 sáček ztužovače šlehačky
1 lžička vanilkového extraktu
200 g mascarpone
1/2 hrnku cukru krupice
Postup
- Připravte si dortovou formu (vymažte máslem a vysypte hrubou moukou či krupicí), případně si nachystejte košíčky na muffiny – jako já. Troubu zapněte na 180 stupňů.
- V jedné míse smíchejte mouku, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva a dejte stranou.
- V druhé míse si ušleháme máslo s cukrem do hladka (cca 2 minuty). Začneme přidávat vejce jedno po druhém a vždy dobře promixujeme. Pak přidáme vanilkový extrakt a mléko.
- Na závěr přisypeme moučnou směs a krátce promícháme, aby se suroviny spojily (nepřešlhat).
- Nalijte do formy či do košíčků na muffiny (zhruba do 3/4) a pečte cca 20 minut na 180 stupňů. Muffiny vytáhnětě, až budou hezky zlatavé a po vpíchnutí špejle dovnitř muffinu ji vytáhnete čistou (těsto se nenalepí na špejli).
- Zatímco se muffiny budou péct, připravte si Tres leches mix. Jednoduše smícháním a prošleháním tří uvedených ingrediencí – směs bude lehce řidší.
- Smetanový krém připravíte opět smícháním všech uvedených surovin do hustšího krému, který drží tvar.
- Upečený korpus či muffiny si propícháme vidličkou (opravdu hodně) a poté korpus zalijeme Tres leches mixem, aby se hezky nasáknul.
- Na závěr muffiny ozdobíme smetanovým krémem pomocí zdobícího sáčku s ozdobnou špičkou. Kdo chce, může posypat skořicí. Dáme do lednice vychladit a podáváme na druhý den, kdy bude korpus hezky nasáklý.
Uričtě dejte dole do komentářů vědět, jak se vám dortík/cupcaky podařily a jak vám chutnaly. Jsem zvědavá :).
Hezký den, Jitka 🙂