Tres Leches cake/cupcakes

20160506_065221

20160506_065439

20160506_065504

Nelekejte se cizího názvu, hnedka vysvětlím :). Tres leches cake pochází z Latinské ameriky a v překladu znamená dort ze tří druhů mléka – tres leches. Dort jsem poprvé ochutnala v USA a naprosto mě uchvátil. Je krásně mokrý (korpus je nasáklý mlékem).

V dortu jsou použity opravdu tři druhy mléka a to – slazené kondenzované, neslazené kondenzované mléko a smetana.

Tak se pusťme do toho!

Je důležité mít všechny ingredience pokojové teploty!

Ingredience

2 a 1/2 hrnku hladké mouky

1 lžička jedlé sody

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička soli

115 g másla

1 hrnek cukru krupice

3 větší vejce

1 lžička vanilkového extraktu

1 a 1/4 hrnku mléka

Tres leches mix

250 ml neslazeného kondenzovaného mléka (hrnek)

150 ml Salka (slazeného kondenzovaného mléka), (lehce přes  1/2 hrnku)

150 ml smetany 31 % (lehce přes 1/2 hrnku)

Smetanový krém

2 hrnky smetany ke šlehání (2krát 250 ml)

1 sáček ztužovače šlehačky

1 lžička vanilkového extraktu

200 g mascarpone

1/2 hrnku cukru krupice

20160505_205136

Postup

  1. Připravte si dortovou formu (vymažte máslem a vysypte hrubou moukou či krupicí), případně si nachystejte košíčky na muffiny – jako já. Troubu zapněte na 180 stupňů.
  2. V jedné míse smíchejte mouku, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva a dejte stranou.
  3. V druhé míse si ušleháme máslo s cukrem do hladka (cca 2 minuty). Začneme přidávat vejce jedno po druhém a vždy dobře promixujeme. Pak přidáme vanilkový extrakt a mléko.
  4. Na závěr přisypeme moučnou směs a krátce promícháme, aby se suroviny spojily (nepřešlhat).
  5. Nalijte do formy či do košíčků na muffiny (zhruba do 3/4) a pečte cca 20 minut na 180 stupňů. Muffiny vytáhnětě, až budou hezky zlatavé a po vpíchnutí špejle dovnitř muffinu ji vytáhnete čistou (těsto se nenalepí na špejli).
  6. Zatímco se muffiny budou péct, připravte si Tres leches mix. Jednoduše smícháním a prošleháním tří uvedených ingrediencí – směs bude lehce řidší.
  7. Smetanový krém připravíte opět smícháním všech uvedených surovin do hustšího krému, který drží tvar.
  8. Upečený korpus či muffiny si propícháme vidličkou (opravdu hodně) a poté korpus zalijeme Tres leches mixem, aby se hezky nasáknul.
  9. Na závěr muffiny ozdobíme smetanovým krémem pomocí zdobícího sáčku s ozdobnou špičkou. Kdo chce, může posypat skořicí. Dáme do lednice vychladit a podáváme na druhý den, kdy bude korpus hezky nasáklý.

Uričtě dejte dole do komentářů vědět, jak se vám dortík/cupcaky podařily a jak vám chutnaly. Jsem zvědavá :).

Hezký den, Jitka 🙂

20160506_065351

20160506_065652

Related Posts