Podzim nám začal docela brzo, co? Já jsem v rámci té podzimní nálady koupila dýně, hořkou čokoládu a upekla tenhle parádní koláč. Tak si dejte do nosu i vy ;).
Ingredience na těsto
200 g hrnku hladké mouky
25 g hrnku kakaa
1 žloutek
80g cukru krupice
3 lžíce oleje
100 g rozpuštěného másla
1/3 hrnku ledové vody
špetka soli
Dýňová náplň
3/4 hrnku smetany 12%
1 hrnek dýňového pyré (Hokaido)
125 g mascarpone
1 žloutek
4 lžíce javorového sirupu
Čokoládová náplň
1/2 mascarpone
100 g hořké 71% čokolády
150 ml smetany
Postup
- V první řadě si uděláme dýňové pyré. Dýni hokaido nakrájíme na čtvrtky, vydlabeme jádra a dáme péct do trouby na 180 stupňů cca 35 minut. Po vytáhnutí z trouby bude dýně krásně měkká. Necháme vychladnout a lžící vydlabeme dužinu. Zůstane nám pouze slupka, kterou vyhodíme.
- Mezi tím si smícháme mouku, kakao a sůl na pečícím vále či stole. Uděláme ďůlek a vyklepneme žloutek, přidáme olej, máslo a cukr. Začneme hníst. Až nám těsto začně žmolkovatět, začneme přidávat postupně ledovou vodu a stále hněteme. Těsto bude po přidání vody poddajnější a nebude se tolik lepit na ruce. Až těsto pořádně prohněteme a všechny ingredience se spojí (cca 5 – 10 minut), zabalíme ho do igelitové fólie a dáme do lednice na minimálně 1 hodinu.
- Vychladlé dýňové pyré smícháme s mascarpone, smetanou, javorový sirupem a žloutkem. Prošleháme.
- Čokoládu se smetanou si rozpustíme ve vodní lázni na středním plamenu (do misky s vodo vložíte další misku, ve které se rozehřeje čokoláda se smetanou – vodní lázeň zabrání přepálení se čokolády). Jakmile bude čokoláda se smetanou smícháná a rozpuštění, odstavíme a necháme vychladnout. Po vychladnutí přimícháme mascarpone a prošleháme.
- Po hodině vytáhneme těsto z lednice a rozválíme na placku a vyložíme jí formu na pečení. Já používám tu z Ikee – 32 cm, keramickou, nevymazávám ji.
- Začistíme okraje, aby nepřesahovaly přes formu. Propícháme vydličkou, aby se těsto při pečení nenafukovalo. Dáme předpéct na 15-20 minut na 170 stupňů.
- Po 15-20 minutách formu s korpusem vytáhneme a necháme vychladnout.
- Na korpus vlijeme dýňovou náplně a čokoládovou na ni naneseme lžící do takových koleček po obvodu a tři uprostřed. Vezmeme špejli, zaboříme do náplně a projedeme jí jedním tahem skrze čokoládové kolečka. Vytvoří nám efekt, který vidíte na fotce.
- Koláč šoupneme ještě na 15 minut do trouby na 170 stupňů a máte hotovo!