Mrkvový hummus
Ingredience
500 g suché cizrny (kterou rovnou namočte do vody na min. 24 hodin)
300 g mrkve
3 stroužky česneku
100 ml mléka
70 g másla
špetku chilli semínek/šupinek
sůl, čerstvě mletý pepř, mletou červenou papriku
Na ozdobu:
sezamové semínka,
sušená rajčata naložená v oleji
Postup
- Cizrnu vysypte do většího hrnce a zalijte studenou vodou až skoro po okraj. Cizrna vodu během máčení “vypije” a nabobtná. Po 12-ti hodinách vodu slijte a zalijete novou. Nechte stát minimálně dalších 12 hodin při pokojové teplotě.
- Cizrnu scedíme a přesypeme do velkého hrnce. Přidáme k ní i očištěnou mrkev a trošku mleté papriky a chilli. Zalijeme studenou vodou, aby v ní cizrna s mrkví plavala a byla celá ponořená. Dáme vařit. Pokud se voda při vaření odpaří tak, že klesne pod hladinu cizrny, přilijeme vřelou vodu. Vaříme cca 45 minut – 1 hodinu. Potřebujeme, aby cizrna byla úplně měkká. Je možné, že vám ke konci vaření začnou sjíždět slupky s cizrny, to ale vůbec nevadí, naopak je to znamení, že je cizrna v ideálním stavu pro mixování.
- Cizrnu s mrkví scedíme a dáme do vyšší nádoby, kde ji rozmixujeme ručním mixérem. Před mixováním ještě přidáme stroužky česneku, teplé mléko, sůl, nameleme pepř a přidáme máslo, které se hned krásně rozteče. Rozmixujeme dohladka.
- Servírujeme s čerstvým chlebem posypané sezamovými semínky a sušenými rajčaty.
Kdyby vám v receptu nebylo cokoliv jasné, neváhejte napsat dolů do komentářů :).
Dejte vědět, jak se hummus podařil a mějte fajn den!
Jitka